sâmbătă, 17 februarie 2018

Mierea - alegerea naturală

Dacă acum ceva timp vă povesteam despre beneficiile mierii poliflore de la Apidava, acum a venit rândul mierii monoflore.

Dintre cele mai îndrăgite sortimente, de departe cea mai dragă îmi este mierea de salcâm, bogată în fructoză, vitamine și minerale.

Iar mierea de salcâm Roua Florilor de la Apidava este atât de gustoasă, în cât a devenit repede alegerea naturală a regelui pădurii, Moș Martin!


Puternic, voinic și frumușel, dacă și voi vă doriți să fiți la fel ca puternicul urs, mierea de salcăm este alegerea ideală! Fiind tipul de miere cel mai ușor de absorbit de organism, conferă energie și nutrienți, un stălp de bază în apiterapie.

De un galben pal, aproape incoloră, este un tip de miere fluidă, ce se cristalizează în aproximativ 1-2 ani.

Gustul plăcut o face repede preferata celor mici (dar și a celor mari), fiind singurul tip de miere ce nu schimbă gustul băuturilor sau a mâncării. Adăugată ca și îndulcitor în ceai, cafea sau limonadă, reprezintă variantă naturală și sănătoasă.

Introdusă în alimentația celor mici, cu precădere la masa de dimineață, este un real sprijin în sporirea imunității și un cocktail de vitamine. Acizii organici, fitohormonii, flavonoidele, precum și vitaminele B1, B2, B6, B12 sunt esențiali pentru o viață lungă și sănătoasă.

Printre minunatele substanțe ce se găsesc în miere și o fac o parte atât de importantă a apiterapiei, se numără:

- potasiul= având beneficii asupra inimii;

- fosforul= 100 g de miere conțin 20 mg de fosfor, rolul acestuia fiind de energizare a organismului;

- magneziul= asigură o bună digestie, sănătatea inimii, poate scădea riscul apariției cancerului și sprijină funcționarea sistemului osos. 100 g de miere conțin 20 mg de magneziu;

- fierul= necesar pentru buna funcționarea a țesuturilor, stimulează funcția sangvină a măduvei și funcțiile sistemului nervos. Un kg de miere conține 12mg de fier.

Pentru a vă fi mai ușor să urmați principiile apiterapiei și să introduceți mierea de albine în consumul zilnic, puteți să preparați diverse deserturi pe care să le îndulciți cu miere de salcâm, să înlocuiți zahărul cu miere sau chiar să preparați feluri principale.

Acest obicei natural, sănătos, va crește imunitatea organismului, vă ajută să luptați împotriva gripe și a răcelei și va ține departe diferite tipuri de infecții.



Brioșele cu cacaoa sunt excelente stropite cu miere de salcâm și servite cu fructe de pădure proaspete. Puiul umplut, stropit cu miere chiar înainte de a fi dat la cuptor capătă un gust deosebit și o crustă aurie de îți lasă gura apă.

Cei mici pot fi convinși să consume miere dacă este adăugată în brânzica dulce de vaci, peste mărul ras cu biscuite sau pe pâine prăjită cu unt. Dacă îi lăsăm să se implice în prepararea acestor mici gustări, stropindu-și singuri mâncarea cu miere, credeți-mă, o să îi cuceriți! Iar recipientul mierii Roua Florilor este ideal pentru copii. Ușor de folosit, dozează cantitatea de miere după placul vostru, nu curge și nu se împrăștie, ideal pentru mici mânuțe. Și cel mai important, poate fi reumplut ori de câte ori vă doriți.


Nu doar că mierea este o alegere naturală, dar este și sănătoasă! Și pentru că un om frumos este frumos nu doar pe afară, ci și pe interior, mierea de salcâm poate fi întrebuințată și în cosmetice, nu doar în apiterapie.

Frumusețea din borcanul cu miere vă garantează un ten catifelat, luminos și cu puține riduri- iar rețetele sunt infinite!

Pentru curățarea feței puteți să preparați o cremă ce conține:

- 6 g ceară albine;
- 1/2 g borax;
- 24 g ulei piersică;
- 4 g glicerină;
- 3 g miere;
- 12 ml apă.

Toate ingredientele de mai sus se amestecă, iar cu ajutorul unei dischete din bumbac vă puteți curăța tenul și zona decolteului, evitând zona sensibilă a ochilor și a buzelor.


Dacă sunteți sătule de soluțiile de demachiere din comerț, ce conțin tot soiul de ingrediente cărora nici nu le puteți prounța numele, puteți prepara un demachiant pe bază de miere:

- 120 ml lapte degresat;
- 1/4 linguriță miere;
- 1/2 linguriță glicerină.

Ca și mai sus, toate ingredientele se amestecă și cu o dischetă din bumbac puteți îndepărta machiajul.

De asemenea, un ten luminos, catifelat și sănătos trebuie exfoliat o dată pe săptămână, iar mierea este un ingredient minune în prepararea exfoliantelor:

Exfoliant 1- se amestecă 2 lingurițe de mălai fin, 2 lingurițe apă fiartă și jumătate linguriță de miere.

Exfoliant 2- se amestecă 1 linguriță zaț cafea cu o linguriță miere de salcâm.

Pe tenul curățat, prin mișcări circulare, ușoare, se aplică masca exfoliantă. Se clătește cu apă călduță. Puteți să nu mai aplicați crema hidratantă, căci mierea are rol emolient.

Mierea hidratează foarte bine, după cum vă spuneam și mai sus, fiind perfectă pentru prepararea unor măști pentru îngrijirea mâinilor. Mai ales dacă spălați multe vase, stați în frig sau aveți pielea uscată, mierea de salcâm vă poate ajuta:

- se amestecă o lingură miere de salcâm și o lingură ulei de macadamia. Masca se aplică pe mâini, cu mișcări ușoare și se lasă să acționeze 10-15 minute, după care se clătește cu apă călduță.


O serie de studii au demonstrat existența unor substanțe antibacteriene sau antibiotie în produsele apicole. În miere există o substanță inhibatoare ce ia naștere prin oxidarea glucozei, această enzimă putând vindeca angina și având efecte favorabile în infecțiile bucale, plăgi și arsuri.



Acest elixir al vieții, pe numele său de cod miere, este cunoscut din cele mai vechi timpuri, drept pentru care o sumedenie de curiozități au fost descoperite despre el:

- medicina populară folosește mierea pentru rănile ce se vindecă greu, acoperindu-le cu un strat generos din acest produs;

- produsele de origine animală conservate în miere și-au păstrat aspectul proaspăt, dar și proprietățile organoleptice;

- în trecut mierea era foarte rară, fiind folosită doar în serviciul religios și în hrănirea animalelor sacre;

- prima monedă (IV î. Hr) avea gravată pe ea o albină, simbol al hărniciei;

- cele mai vechi documente despre miere au fost descoperite în  Irak (2100-2000 î. Hr.) și conțin un text ce se referă la o rețetă de leacuri și unsori pe bază de miere;

- pentru a culege 1 kg de miere, albinele ar trebui să cerceteze aproximativ 4 milioane de flori și să zboare o distanță egală cu ocolul pământului;

- din miere se pot prepara diverse băuturi alcoolice, vinul din miere fiind extrem de deosebit.


Moș Martin recomandă consumul moderat de miere, fiind o alegere naturală, sănătoasă și de o mare importanță pentru organism. Dacă vă doriți să fiți puternici, neînfricați și sănătoși ca minunații urși, mierea de salcâm combate oboseală, vă energizează, crește rezistența fizică și susține recuperarea după intervenții chirurgicale și efort. 

Intrați pe site-ul Apidava pentru porția zilnică de sănătate!






8 comentarii:

  1. Eu vreau sa fiu puternica asa ca voi consuma miere incontinuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand eram mica nu trecea o zi fara sa mananc miere de albine. Desi in camara bunicii erau fel de fel de sortimente, preferata mea era cea de salcam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand eram mica si eu mancam mereu miere. Preferata mea era cea pe paine prajita, cu unt si lapte. Un deliciu.

      Ștergere